Zanzibar to piękna egzotyczna tanzańska wyspa położona we wschodniej części Afryki nad Oceanem Indyjskim. Nazywana jest ona Krainą przypraw nie bez powodu. Ta rajska wyspa jest miejscem, gdzie jest dużo plantacji przypraw. To stąd trafiają one na statkach do domów na całym świecie. Ojczyzna Freddiego Mercurego cieszy się od wielu lat dużym zainteresowaniem turystów z całego świata. Będąc w tym miejscu koniecznie trzeba odwiedzić lokalny targ z jedzeniem i zaopatrzyć się w przyprawy, które będą najlepsza pamiątką z tej wyspy. Używając ich w swojej kuchni odczujemy wszystkimi zmysłami atmosferę afrykańskiej wyspy. Nawet najprostsze dania będą smakować niczym wykwintne potrawy, jeżeli zostaną doprawione oryginalnymi przyprawami. Jeżeli zastanawiacie się co kupić na Zanzibarze, oto przyprawy, których nie może zabraknąć w naszej walizce, kiedy będziemy wracać z urlopu.
Przyprawy z Zanzibaru
kurkuma
Kurkuma wygląda podobnie jak korzeń imbiru. Gdy ja przekroisz zobaczysz typowy dla tej przyprawy jaskrawy żółty kolor. Roślina jest wykorzystywana zarówno surowa jak i w formie suszonej do doprawiania potraw składających się z ryżu, ryb, wywarów. Dodana do jedzenia nadaje mu intensywny kolor oraz subtelny smak. Zawiera kurkuminę — bardzo wartościowy składnik, który działa jak silny przeciwutleniacz działający przeciwzapalnie w leczeniu schorzeń wątroby i układu moczowo-płciowego. Zaleca się go też jako wspomagacz terapii reumatoidalnego zapalenia stawów. Kurkuma ma największe właściwości prozdrowotne gdy jest używana razem z pieprzem. Obecna w nim piperyna zwiększa jej działanie po wielokroć. Rdzenna ludność afrykańska nazywa kurkumę mianem — Michael Jackson plant. Wytłumaczenie tej nazwy związane jest z poprawianiem urody. Kobiety ciemnoskóre stosują maseczkę z dodatkiem sproszkowanej kurkumy aby rozjaśnić karnację. Po jej użyciu skóra staje się jaśniejsza. Nie jest już czarna, lecz śniada. Białe kobiety nie powinny poddawać się takim zabiegom. Przyprawa kurkuma jest wykorzystywana również jako silny afrodyzjak dla mężczyzn.
kardamon
Kardamon to małe pomarszczone nasiona o wielkości kaparów mające w środku czarne kuleczki. Doskonale sprawdza się do przyprawiania napojów mlecznych i koktajlów owocowych czy aromatyzowania potraw z ryżu. Nasiona kardamonu są bardzo intensywne w smaku, mają wyrazisty zapach. Ta przyprawa wykorzystywana jest też w dość nietypowy sposób. Otóż muzułmańscy mężczyźni, którzy lubią popijać zakazane przez islam piwo trzymają nasiona zawsze ze sobą. Gdy je rozgryzą intensywny zapach kardamonu całkowicie wypiera woń alkoholu w wydychanym powietrzu.
cynamon
Cynamon to wonne drzewo, które po ścięciu tnie się na plastry i suszy na słońcu. Zwijają się następnie w rulony. Liście drzewa cynamonowego są używane przez miejscową ludność jako wonny dodatek do zupy czy herbaty. Zaś korzenie tego drzewa mają miętowy intensywny zapach podobny do woni maści Wick, z których jest produkowana. Napar z korzenia cynamonu dobry jest jako inhalacja przy przeziębieniu. Cynamon jest również dobrym panaceum na biegunkę, wzdęcia, dobre trawienie. Ma właściwości moczopędne, przeciwcukrzycowo, przeciwzakrzepowo. Pomaga zwalczać candidozę, przyczynia się do zmniejszenia poziomu LDL cholesterolu w organizmie.
goździki
Wyspa Zanzibar jest słynna na całym świecie z uprawy goździków. Rosną one na specjalnych plantacjach. Goździki doskonale przyprawiają desery, mięsne potrawy. Zawierają eugenol, który skutecznie odkaża jamę ustną, łagodzi wszelkie podrażnienia i infekcje błon śluzowych uśmierzając ból. Z goździków wytwarza się również pasty i olejki, które pomagają na bóle głowy. Goździki wykorzystuje się również w terapii przeciw pasożytom.
gałka muszkatołowa
Ta przyprawa równie rośnie na tropikalnych drzewach i znajduje się wewnątrz owocu podobnego do brzoskwini. Są to dosyć duże pestki pokryte siatką czerwonych nitek. Suszy się ją i mieli. Jako przyprawa doskonale podkreśla smak wszystkich past, pieczystego, pasztetu. Jest uznawana też za kobiecy afrodyzjak.