Oxymel w starożytnej Grecji oznaczał wino stworzone z kwasu oraz miodu. Szybko zauważono, że trunek ten posiada korzystne dla zdrowia działanie, po czym wzbogacono go o dodatkowe składniki. Tradycyjnie oprócz dwóch składników wykorzystuje się także ząbki czosnku, chrzan, cebulę, imbir oraz pieprz. W niektórych przepisach odnaleźć można także kurkumę, owoce dzikiej róży, pomarańczę czy cytrynę.
Oxymel – skuteczne wzmocnienie odporności
Przepis na oxymel stał się bardzo popularny już w latach 70 XX wieku. Jest to produkt, który można przygotować samodzielnie w domu. Ważny jest jednak, aby korzystać tylko z najwyższej jakości składników. Podstawę stanowi nierafinowany ocet jabłkowy, którym należy zalać przygotowane składniki. Podstawowy przepis obejmuje posiekaną cebulę, starty imbir, świeży czosnek oraz chrzan. Wszystkie wymienione składniki należy włożyć do dużego słoja i zalać octem jabłkowym, pozostawiając przez cztery do nawet sześciu tygodni.
Powstały w tym czasie macerat, można doprawić zgodnie z preferencjami dowolną ilością miodu. Ważne jest jednak, aby oxymel przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu. Zaleca się spożywać przynajmniej jedną łyżkę każdego dnia. Podczas przeziębienia dawkę można zwiększyć na przykład do dwóch łyżek. Przygotowaną miksturę można dodatkowo rozcieńczyć wodą, zgodnie z preferencjami.
Właściwości oxymelu
Dzięki regularnemu spożywaniu oxymelu można skutecznie wzmocnić swój układ odpornościowy, zabezpieczając się przed przeziębieniem, a także łagodząc jego przebieg. Co więcej, produkt ten pozytywnie wpływa na procesy trawienia. Ocet jabłkowy wykazuje także właściwości antybakteryjne. Natomiast czosnek spożywany regularnie może znacząco złagodzić nasilenie objawów przeziębienia, a także skrócić czas jego trwania. Bardzo ważnym składnikiem Oxymelu jest także miód. Nie tylko wpływa on na doskonały smak mikstury, lecz także potęguje jej działanie.
Ponadto ma właściwości przeciwdrobnoustrojowe, dlatego często polecany jest w przypadku leczenia objawów przeziębienia oraz kaszlu. Bardziej skutecznie działa także imbir, który jest doskonałym antyoksydantem. Pozytywnie wpływa na trawienie, a także wzmacnia odporność organizmu. Ponadto zarówno imbir, czosnek, chrzan, jak i miód posiadają bardzo cenne przeciwutleniacze. Te z kolei skutecznie wspierają ogólny stan organizmu, gdyż eliminują wolne rodniki. Co więcej, oxymel ma stosunkowo pikantny smak. Działa bardzo rozgrzewająco oraz antybakteryjnie.
Mówi się o nim, że jest naturalnym antybiotykiem, który pozwala zwalczyć objawy przeziębienia oraz grypy. Warto również stosować go regularnie w celach profilaktycznych. Oxymel polecany jest także dla dzieci, jako domowy specyfik na wzmocnienie odporności u najmłodszych. Jednak ze względu na pikantny smak należy podawać go w formie rozcieńczonej, na przykład z wodą lub sokiem owocowym. Ważne jest także regularne spożywanie produktu, gdyż tylko wówczas zauważyć można intensywne wzmocnienie organizmu, a także pozytywny wpływ na odporność i witalność.