Magda w Kuchni

Zakwas marchewkowy – właściwości i zastosowanie

Kiszona marchewka, podobnie jak inne warzywa przygotowywane w ten sposób, w ostatnich latach zyskuje coraz większą popularność wśród osób ceniących sobie zdrowych tryb życia i naturalną żywność. Na szczególną uwagę zasługuje zakwas, który powstaje w procesie kiszenia. Jest on niezwykle bogaty w różnorodne substancje odżywcze oraz probiotyki. Włączony do diety, wzmacnia i regeneruje organizm.

Zakwas marchewkowy – co to jest?

Powstaje z korzenia marchwi, który poddawany jest procesowi fermentacji. Przebiega on podobnie jak w przypadku kiszenia kapusty czy buraków. Biorą w nim udział bakterie kwasu mlekowego, które spełniają szereg ważnych funkcji także w organizmie człowieka. Powstający w ten sposób sok, czyli zakwas marchewkowy, zawiera w sobie witaminy, minerały i inne substancje roślinne, które korzystnie wpływają na nasze zdrowie i są niezbędne do prawidłowej pracy układów ciała człowieka. Dzięki fermentacji sok z kiszonej marchwi jest źródłem kultur probiotycznych, które dbają o prawidłową florę bakteryjną jelit, a także wzmacniają system immunologiczny. Choć taki napój ma specyficzny, ciekawy smak, który nie wszystkim może przypaść do gustu, to jest bardzo zdrowy i z pewnością warto go włączyć do codziennej diety.

Właściwości zdrowotne soku z kiszonej marchwi

Marchew to cenne źródło karotenoidów, czyli związków odpowiadających za pomarańczowy kolor tego warzywa, zaliczanych do grupy przeciwutleniaczy. W marchewce znajduje się kilka rodzajów karotenoidów: luteina, zeaksantyna, alfa- i beta-karoten (prowitamina A) oraz likopen. W ciele człowieka prowitamina A ulega przekształceniu w witaminę A, która pełni kluczowe funkcje w naszym organizmie, warunkując m.in. dobry wzrok.

Omawiane warzywo obfituje również w inne antyoksydanty, takie jak flawonoidy i związki fenolowe, dzięki czemu chroni nas przed wpływem wolnych rodników, uszkadzających komórki, wywołujących stany zapalne oraz choroby. Warto podkreślić, że marchew to źródło rzadko spotykanego pierwiastka śladowego – molibdenu – który odgrywa istotną rolę w procesach metabolicznych zachodzących w naszym ciele. Zakwas powstający na bazie marchwi bogaty jest nie tylko w powyższe substancje, a również w witaminy, mikro- i makroelementy takie jak:

Sok z kiszonej marchwi, dzięki tak licznym związkom wspierającym organizm, może minimalizować ryzyko rozwoju chorób sercowo-naczyniowych, obniżać poziom złego cholesterolu oraz regulować ciśnienie krwi.

Zastosowanie zakwasu marchewkowego

Sok z kiszonej marchwi polecany jest osobom, które spędzają wiele godzin przed komputerem, ponieważ obfituje on w substancje niezbędne do prawidłowego widzenia. Luteina i zeaksantyna chronią soczewkę oraz siatkówkę przed szkodliwym światłem niebieskim, blokując absorpcję tego rodzaju promieniowania przez te części oka. Beta-karoten, czyli prowitamina A obecna w zakwasie, to związek wzmacniający nie tylko oczy, ale także włosy, paznokcie i skórę. Zabezpiecza je przed  niekorzystnym działaniem światła słonecznego. Wspomaga leczenie trądziku i opóźnia powstawanie zmarszczek.

Po zakwas z marchwi warto również sięgać w okresach większej podatności na przeziębienie i grypę. Zawarte w nim naturalne probiotyki kolonizują jelita, uzupełniając ich mikroflorę, która bierze udział w walce z wirusami, bakteriami i grzybami. W ten sposób zwiększamy naszą odporność na patogeny. Odnowa flory bakteryjnej jelit jest szczególnie ważna podczas choroby i przyjmowania antybiotyków. Sok z kiszonej marchewki przyspiesza jej regenerację, ułatwiając organizmowi eliminację niebezpiecznych mikrobów.

Exit mobile version