Źródła witaminy D w diecie

Źródła witaminy D w diecie

Witamina D, nazywana witaminą słońca, jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Niestety, szacuje się, że nawet 70 procent Polaków może mieć problemy wynikające z jej niedoboru. Jak komponować swój jadłospis, aby zapewnić sobie odpowiednią podaż witaminy D?

Witamina D – do czego nam jest potrzebna?

Witamina D jako jedna z niewielu witamin zaliczana jest do grupy endogennych, czyli takich, które jesteśmy w stanie samodzielnie wytwarzać w naszym organizmie. Nie dzieje się to jednak samoczynnie. Abyśmy byli w stanie „produkować” odpowiednią ilość witaminy D, konieczna jest ekspozycja na słońce. Wystarczy już 15 minut na słońcu z odkrytymi ramionami lub podudziami, aby „zażyć” odpowiednią dawkę witaminy. Jak łatwo się domyślić, w polskich warunkach nie jest to możliwe przez cały rok – niemal przez połowę miesięcy jesteśmy skazani na sztuczne światło i rzadko kiedy mamy okazję przebywać w pełnym słońcu.

Tymczasem witamina D potrzebna jest nie tylko do budowy kości i zębów, z czym jest najczęściej kojarzona. Ale również wpływa na funkcjonowanie układu odpornościowego, układ nerwowy, wzrok, koncentrację i adaptację do warunków stresowych.

Więcej na temat witaminy D: https://pl.wikipedia.org/wiki/Witamina_D

Naturalne źródła witaminy D – co jeść, gdy brakuje witaminy D

Najbogatszym źródłem witaminy D, jakie możemy ugościć na swoim talerzu, są ryby. Najbardziej obfitującym w witaminę D jest mięso świeżego węgorza – w 100 gramach znajduje się aż 1200 j.m. witaminy słońca. Świeży, dziko żyjący łosoś w 100 gramach swojego mięsa zawiera 600-1000 j.m. Polski śledź w oleju dostarcza ponad 800 j.m. w 100 gramach spożytego produktu.

Sardynki, dorsz, tuńczyk dostarczają niewiele ponad 100 j.m. na 100 gramów produktu i również warto po nie sięgać w ramach urozmaicenia.

Oprócz ryb, dobrym źródłem witaminy D są żółtka jaj (54 j.m. na 100 gramów) i ser żółty (28 j.m. na 100 gramów). W tym drugim przypadku należy jednak uważać na tłuszcz – żółty ser może znacznie podnosić cholesterol, dodatkowo zawiera sporo soli. Jeśli nie ma ku temu przeciwwskazań, nie musimy wykluczać go z diety, jednak na pewno nie powinien być jedynym źródłem pozyskiwania witaminy D.

Dowiedz się więcej na ten temat: https://allnutrition.pl/witamina-d-wlasciwosci-niedobor-zrodla/

Ciekawym i coraz powszechniej dostępnym produktem obfitującym w witaminę słońca są egzotyczne grzyby. Maitake zawierają aż 1123 j.m. na 100 gramów produktu. Polskie smardze to 200 j.m. na 100 gramów, a lubiane shitake – 100 j.m.

Chociaż na świecie praktykowane jest wzbogacanie różnych produktów spożywczych o witaminę D, w Polsce zazwyczaj w ten sposób zmienia się skład jedynie margaryny.

Gdy pojawią się niedobory. Jak suplementować witaminę D?

Specjaliści są zdania, że w Polsce przez cały rok powinniśmy suplementować witaminę D, ponieważ przeważająca część społeczeństwa ma jej niedobory. Sięgając po sprawdzone preparaty takie jak witamina D ALLNUTRITION zapewniamy sobie odpowiednią dawkę witaminy słońca, a co lepsze, podanej w formie, która jest łatwo przyswajalna. Warto wiedzieć, że witamina D rozpuszcza się w tłuszczach, dlatego podawanie jej wespół z wysokiej jakości tłuszczami jest kluczowym elementem jej suplementowania.

Jeśli mamy wątpliwości co do tego, jaka dawka witaminy D będzie dla nas odpowiednia, powinniśmy udać się na badanie diagnostyczne pozwalające oznaczyć poziom witaminy D na podstawie próbki krwi żylnej. Warto również porozmawiać na ten temat ze swoim lekarzem rodzinnym.

Zazwyczaj jednak osobom dorosłym podaje się preparaty zawierające 2000 j.m. witaminy D niezależnie od stosowanej diety.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *