Coraz więcej Polaków decyduje się na zrezygnowanie z mięsa w codziennej diecie. Inni chętnie sięgają po dania wegańskie czy wegetariańskie, by urozmaicić jedzenie oraz wprowadzić do diety więcej warzyw i owoców. Motywacje są różne, ale sam trend jest dostrzegalny przez restauratorów, producentów żywności oraz firmy cateringowe. Wydaje się być oczywiste, że w odpowiedzi na takie zapotrzebowanie warto uzupełnić menu o dania wegetariańskie i postawić na różnorodne ich oblicza. Poza tym rozpoczynający się sezon grillowy jest także idealną okazją, by eksperymentować w restauracyjnym ogródku oraz zaserwować szaszłyki warzywne i na przykład świeże piwa niepasteryzowane do tego.
Modne i zdrowe
Z pewnością poza etyką i troską o środowisko naturalne wiele osób wybiera kuchnię warzywną ze względu na jej bogaty i różnorodny smak oraz wartości odżywcze. Dla kucharzy takie menu jest ciekawym wyzwaniem, choć w sieci nie brakuje warzywnych inspiracji. Okazuje się, że grill bez mięsa jest możliwy i może być przebojem w restauracji. Różnego rodzaju nowinki przyciągają ludzi, a świadomi klienci zwracają uwagę, co kładą na talerz, co piją i jak się bawią. Tym samym wystarczy kilka składników, by zachwycać smakiem i oczywiście przygotować pożywne oraz zdrowe danie.
Co na grill zamiast sera i mięsa?
Oczywiście warzywa. Odpowiednio przyprawione będą pobudzać kubki smakowe i staną się ucztą. Poza tym miłośnicy grillowania w wersji wege chętnie sięgają po tofu czy inne zamienniki mięsa. Tym składnikom trzeba oczywiście poświęcić czas (tak jak daniom mięsnym), odpowiednio zamarynować, dodać ziół i podać do dania na przykład świeże piwa niepasteryzowane, które doskonale podbijają smak.
Wśród warzywnych przebojów niezmiennie królują cukinia, bakłażan, papryka, cebula. Są niezastąpione, gdy chce się przyrządzić szaszłyki, a nawet steki. Tu bakłażan jest doskonałą opcją. Warto przygotować do niego marynatę z sosu sojowego, czosnku, pieprzu, imbiru oraz oleju. Poza tym świetnie sprawdzają się różnego rodzaju sosy – na przykład kultowy BBQ. Prawdziwym hitem są także ziemniaki i kolby kukurydzy oraz grzyby. Świetnie sprawdzą się boczniaki, a przepisów na to danie w internecie jest dość sporo. Można także sięgnąć po nieśmiertelnie pieczarki – szczególnie w wersji portobello o dużych kapeluszach. Mogą być stekami i nadają się do faszerowania. Hitem grilla jest także tofu w rozmaitych odsłonach. Ta przygotowane dania mogą urozmaicić wakacyjne restauracyjne menu. Dodatkowo królować będą lemoniady, świeże piwa niepasteryzowane, koktajle i słońce.