Przygotowywanie potraw w domowym zaciszu to nie tylko zdrowe i smaczne jedzenie, ale również świetna zabawa i okazja do eksperymentowania. Poza podstawowymi składnikami każdego dania znajdują się też te, które podkreślają smak i aromat i bez których żaden posiłek nie smakowałby dobrze. Chodzi o przyprawy i zioła – to one nadają ostateczny charakter potrawom i aktywują wszystkie kubki smakowe. Warto postawić na przyprawy wysokiej jakości, takie jak np. te od do-smaku.pl, które są pachnące i posiadają prawdziwą głębię smaku.
Cynamonowe love
Bardzo aromatyczną przyprawą, która powinna znaleźć się w każdej kuchni jest cynamon. Brązowy proszek o obłędnym zapachu to doskonały dodatek szczególnie do deserów. Cynamon uwielbia się z owocami, a najbardziej z jabłkami. Wydobywa z potraw słodycz i podkreśla cudowny zapach. Dlatego też bardzo często służy jako przyprawa do różnego rodzaju mięs. Nie każdy o tym wie, ale cynamon posiada właściwości odchudzające, a także właściwości przeciwbakteryjne, co zwiększa jego atrakcyjność jako dodatek do potraw.
W internetowej hurtowni do-smaku.pl można kupić cynamon mielony, jak również naturalnie występujące laski cynamonu. W takiej postaci przyprawa zachowuje jeszcze dłużej swój smak i aromat, może być własnoręcznie mielone w zależności od potrzeb. W formie laski doskonale sprawdza się jako przyprawa do zimowej herbaty. Przy użyciu cynamonu można stworzyć pyszną, aromatyczną zimową herbatę na chłodne dni.
Żółta moc kurkumy
Nic tak pięknie nie podkreśla koloru dań, jak naturalna, silnie barwiąca przyprawa. Kurkuma – bo o niej mowa – nadaje intensywną, żółtą barwę daniom, a także łagodny aromat. Jej silny barwnik zwany kurkuminą używany jest również do barwienia materiałów. Szczególnie mocno używana jest w kuchni indyjskiej – niemożliwe jest stworzenie curry bez tej cudownej przyprawy.
Kurkuma dostępna na do-smaku.pl z pewnością sprawdzi się w kuchni podczas przygotowywania różnego rodzaju potraw. Wykorzystuje się ją do tworzenia kolorowych dań, np. barwiąc nią ryż, makaron lub dodając do marynaty octowej do warzyw w słoikach. Bardzo często używa się kurkumy do dań z drobiu – w pewnym stopniu przypomina nawet szlachetny szafran. Osoby dbające o zdrowe odżywanie stosują żółtą przyprawę do koktajli lub soków.
Dobroczynny wpływ kurkumy na organizm człowieka przejawia się w działaniu przeciwzapalnym oraz pobudzeniu apetytu i trawienia. Poprawia również odporność, dlatego też zaleca się pić szklankę wody z kurkumą na początek dnia.
Aromatyczny anyż
Nie ma przyprawy korzennej do piernika bez anyżu. Ta aromatyczna przyprawa jest wykorzystywana bardzo często również do nalewek lub – co ciekawe – do pieczywa. Nadaje się do słodkich sosów. Występuje w formie mielonej, ale najczęściej spotkać można pięknie wyglądające gwiazdki anyżu. Te doskonale sprawdzają się w herbacie – nie tylko nadają pięknego zapachu i smaku, ale również pięknie się prezentują. Dodawanie anyżu w całości do wywarów stworzy niesamowitą bazę do kuchennych eksperymentów.