Niskokaloryczne dania z jabłek

Niskokaloryczne dania z jabłek

Jabłoń jest jednym z najpopularniejszych drzewek owocowych rosnących w polskich ogrodach. Cechują się niską ilością kalorii i dużą zawartością błonnika, więc z powodzeniem mogą być wykorzystywane do smacznych, dietetycznych posiłków. Przedstawiamy kilka propozycji na niskokaloryczne i bardzo sycące dania z wykorzystaniem owoców jabłoni. 

Dlaczego warto jeść jabłka? 

Jabłko to owoc występujący w wielu odmianach, które różnią się miękkością owocu i jego smakiem. Jabłka warto wdrożyć do swojego jadłospisu, bo mają stosunkowo niewiele kalorii, a tym samym bardzo dużą zawartość błonnika pokarmowego. Ten jest sprzymierzeńcem w diecie odchudzającej, gdyż przyspiesza perystaltykę jelit i reguluje rytm wypróżnień. Owoce jabłoni to dobre źródło cennych witamin, szczególnie C, E oraz K, a także witamin z grupy B. Jabłka wyróżniają się także dużą ilością wapnia, potasu, cynku i żelaza. Stanowią bezkonkurencyjną przekąskę osób na dietach redukcyjnych, bo szybko hamują głód i sycą na wiele godzin. 

Zdrowy jabłecznik

Każdy z nas uwielbia zjeść kawałek dobrego ciasta do popołudniowej kawy. Niestety klasyczny jabłecznik ma sporą ilość kalorii, pochodzących głównie z cukru, który nie jest sprzymierzeńcem diety redukcyjnej. Na szczęście domowe ciasto z wykorzystaniem owoców jabłoni można zrobić w bardziej dietetycznej wersji. Przede wszystkim, zamiast klasycznego rafinowanego cukru, użyć można jego zamienników, na przykład erytrytolu bądź ksylitolu. Mąkę pszenną z powodzeniem można zamienić na mąkę z pełnego przemiału lub płatki owsiane, które sycą na dłużej i nie podnoszą gwałtownie poziomu cukru we krwi. By ciasto było aromatyczne, nie należy pomijać w nim cynamonu. Istnieje także wiele sprawdzonych przepisów na szarlotkę wegańską bez użycia produktów odzwierzęcych, szarlotkę bez dodatku żadnego składnika słodzącego czy niskokaloryczną szarlotkę bez pieczenia. Warto przetestować kilka przepisów w domowym zaciszu i wybrać swój ulubiony sposób na ciasto z jabłkami. 

Sycąca owsianka jabłkowa

Owsianka jest doskonałym pomysłem na zdrowe i niezwykle sycące śniadanie. Płatki owsiane ugotowane na mleku krowim lub roślinnym, do których dodaje się drobno pokrojone lub starte jabłka, sprosta oczekiwaniom nawet najbardziej wymagających smakoszy. Jest to także dobry sposób na śniadanie dla najmłodszych, którzy nie przepadają za spożywaniem śniadań. Do takiego dania można dodać pokrojone drobno daktyle, suszone rodzynki, śliwki albo posiekane orzechy, gdyż owoce jabłoni rewelacyjnie komponują się z takimi dodatkami. Owsiankę można także zapakować do pojemnika i zjeść na zimno o dowolnej porze, bo fenomenalnie smakuje także w takim wydaniu. Warto pamiętać, że płatków owsianych nie należy gotować zbyt długo, bo podnosi to indeks glikemiczny potrawy i wpływa na krótszy czas sycenia po posiłku. 

Placuszki z jabłkami

Placuszki z użyciem jabłek to kolejna propozycja na niskokaloryczny posiłek, który można przyrządzić zarówno na śniadanie, kolacje, jak i podwieczorek. Ich wykonanie jest banalnie proste i nie wymaga specjalnych umiejętności kulinarnych. Dodatkowo składniki są tanie, a większość z nich znajduje się w każdej kuchni. Wystarczy drobno pokrojone w kostkę owoce jabłoni wymieszać z jajkiem, cynamonem, proszkiem do pieczenia i mąką pszenną, najlepiej pełnoziarnistą, a następnie smażyć niewielkie placuszki na małym ogniu pod przykryciem. W wersji dietetycznej podawać je można z domową konfiturą z niską zawartością cukru, a dla większych łasuchów poleca się krem czekoladowy, cukier puder lub syrop klonowy. 

Jabłka nadziewane

Nadziewane, pieczone jabłka to dobry pomysł na jesienny, aromatyczny deser lub leniwe, niedzielne śniadanie. Niezbędny do wykonania jest piekarnik, duże jabłko, twaróg oraz cynamon i płatki owsiane. Dzięki temu, że wykorzystany zostaje chudy naturalny twaróg, danie to dostarcza wszystkich niezbędnych makroelementów i syci na długie godziny. By zrobić nadziewane jabłka pieczone, należy wydrążyć miąższ z owoców jabłoni, a twaróg połączyć z cynamonem i miodem. Takim farszem trzeba wypełnić jabłko pozbawione miąższu i piec w piekarniku przez około 30 minut. 

Niskokaloryczne i zdrowe pomysły na dania z wykorzystaniem owoców jabłoni na każdą kieszeń. 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *