Menu weselne niejednej parze spędza sen z powiek. Starsze pokolenia starają się ich przekonać, że na stołach muszą pojawić się tradycyjne polskie potrawy. Najlepiej takie, które będą ciężkie i tłuste, bo tylko w ten sposób można długo się bawić przy alkoholu i nie zasnąć z nosem w sałatce. Jakby jednak zapomnieć o obyczajach i postawić na zdrowe menu weselne? Jak? Oto kilka pomysłów.
Zajrzyj także: https://naszewino.pl/rozowe-wina
Choć w tym dniu to młodzi powinni być najważniejsi, to nie można zapominać o gościach, którzy przybyli specjalnie dla nich. Należy więc ich uwzględnić, przygotowując menu weselne. Nie każdy jest bowiem zwolennikiem zdrowej żywności i potraw z innych stron świata. Dlatego warto znaleźć jakąś alternatywę. Goście powinni mieć możliwość samodzielnie podjąć decyzję i wybrać to, na co mają ochotę. Z tym że nie oznacza to wcale tego, że trzeba odbiegać od początkowego pomysłu. Po prostu można przygotować kilka propozycji każdego dania i tym sposobem wszyscy znajdą coś dla siebie. Pod uwagę należy wziąć też osoby, które nie jedzą mięsa, nie tolerują glutenu lub laktozy. Nie mogą przecież siedzieć przy pustym talerzu, kiedy reszta gości będzie ucztować. Poza tym możliwe jest skomponowanie zdrowych potraw na podstawie tych tradycyjnych lub regionalnych, tyle że zastępując niektóre składniki lżejszymi, czy z mniejszą zawartością tłuszczu. Całkiem możliwe, że większość nawet nie zauważy różnicy. Dobrze jest też zapewnić różnorodność w kwestii alkoholi. Nie każdy z gości dobrze toleruje wódkę czy whisky. Warto, aby na stole pojawiły się także wina – niekoniecznie tylko czerwone i białe, ale chociażby różowe.
Tradycyjne menu weselne to pod żadnym pozorem dania lekkie i zdrowe. Schabowy smażony na głębokim tłuszczu, rosół, w którym pływają ogromne oka, majonez w sałatkach i ciężkie kremy w ciastach to tylko kilka przykładów tego, co zazwyczaj jest spożywane na takiej uroczystości. Co ciekawe, wcale nie jest trudno je zastąpić. Wystarczy odrobina inwencji twórczej i kreatywności, a goście na pewno nie wyjdą głodni. Do skomponowanie menu weselnego warto wybrać takie smaki, które nie okażą się zaskoczeniem i będą miło wspominane, czyli znane i lubiane. Na szczęście obecnie jest tyle przepisów na zdrowe potrawy, które wcale nie odbiegają znacząco od tych regionalnych. Ponadto trzeba pamiętać, że menu weselne jest często bogate w różnorodne alkohole, a co za tym idzie, dobrze będzie, jeśli na stole znajdzie się chociaż trochę witamin.
Menu weselne – proponowane potrawy
Weselne menu to duże wyzwanie, ale warto stawić mu czoła i skorzystać z pomocy profesjonalisty. Doświadczony kucharz z całą pewnością będzie umieć przygotować takie potrawy, które będą zarówno zdrowe, jak i pyszne. Opcjonalnie można też wynająć firmę cateringową. W przypadku obu rozwiązań pewnie padną interesujące propozycje odnośnie dań, ale nie oznacza to, że trzeba się z nimi zgadzać. Zwłaszcza jeśli młodzi mają własną koncepcję i są przekonani do własnych racji. Natomiast jeśli tak nie jest, to poniżej znajduje się kilka potraw, które na pewno będą pasować do weselnego menu.
- Zazwyczaj jak pierwsza podawana jest zupa. Najczęściej jest to rosół, flaki lub żurek. Doskonałym zamiennikiem będą zupy krem na bazie warzyw lub w okresie letnim chłodnik. Jeśli nie będą gotowane na mięsnym wywarze, to skosztują ich również wegetarianie.
- Drugie danie, czyli schabowy, rolady wieprzowe albo kotlety de volaille można zastąpić grillowaną piersią z kurczaka bądź roladkami z łososia. Dodatkowo zestaw surówek, ryż lub ziemniaki gotowane na parze.
- Deser. Jeśli chodzi o ciasta i torty, to na uroczystości pojawiają się w dużej ilości i różnej kombinacji. Na szczęście i w tym przypadku można zaserwować takie, które są znacznie zdrowsze. Dziś bez trudu można kupić lub zamówić wypieki bez cukru, ponieważ istnieje wiele odpowiedników np. erytrytol, ksylitol, czy tagatoza. Nie zaszkodzi również skorzystać z darów natury, czyli sezonowych owoców.
Co więcej, wszelkiego rodzaju przekąski w menu weselnym także można zastąpić lżejszymi i bardziej zdrowymi. Być może dzięki temu, któryś z gości zmieni swoje nawyki żywieniowe bądź się zainspiruje i na własnym weselu poda podobne potrawy.