Imbir — wszechmocne warzywo korzeniowe

Imbir — wszechmocne warzywo korzeniowe

Imbir to warzywo korzeniowe, które cieszy się coraz większą popularnością. Można go znaleźć wielu kuchniach świata, a wszystko za sprawą odświeżającego smaku i aromatycznego zapachu. Jak wygląda uprawa imbiru? Jakie zastosowanie i właściwości zdrowotne ma to warzywo? Wszystko zostało opisane poniżej!

Jak wygląda uprawa imbiru?

Pierwsza wzmianka o imbirze pochodzi z chińskiego zielnika, który najprawdopodobniej powstał prawie 3000 lat p.n.e. Warzywo początkowo znane było w tropikalnych krajach Azji. Z czasem zostało rozpowszechnione i docenione na całym świecie. Uprawa imbiru w Polsce jest możliwa wyłącznie w doniczkach ze względu właśnie na swoje pochodzenie. Sadzenie rozpoczyna się od zakupu świeżego, jędrnego i bez żadnych zmarszczek kłącza. Następnie należy je delikatnie obmyć pod bieżącą, letnią wodą i wsadzić do szerokiej doniczki z żyzną ziemią kwiatową. Cały proces najlepiej jest przeprowadzać wczesną wiosną. W tym okresie trzeba zadbać o to, aby gleba była odrobinę wilgotna, jednak nie zbyt mokra. W innej sytuacji korzeń może zacząć gnić. Doniczka musi znajdować się w ciepłym i widnym miejscu. Z tym że nie powinna być bezpośrednio wystawiona na działanie promieni słonecznych. Optymalna temperatura pomieszczenia, w którym będzie odbywała się uprawa imbiru to 22-24 stopnie.W cieplejsze dni doniczkę można wystawiać na zewnątrz. Pod warunkiem, że temperatura w nocy nie będzie niższa niż 15 stopni, a w ciągu dnia 20. W tym czasie również trzeba zadbać o podłoże, które musi być cały czas wilgotne.

Jakie właściwości zdrowotne ma imbir?

Imbir od wielu lat ceniony jest za swoje właściwości zdrowotne. W dużej mierze przez zawarte w korzeniu witaminy i składniki mineralne. Warzywo przede wszystkim dostarcza do naszego organizmu:

  • Witaminy C, która wzmacnia odporność, obniża ciśnienie i reguluje poziom cukru we krwi.
  • Witaminy E mającej wpływ na prawidłowe krążenie krwi, jakość nasienia i bierze udział w procesie owulacji.
  • Witaminy B1 wspomagającej układ nerwowy i sercowo – naczyniowy.
  • Witaminy B2 wspierającej wzrok, układ odpornościowy i nerwowy.
  • Witaminy A, która działa podobnie jak witamina C.
  • Witaminy K współodpowiedzialnej za metabolizm kości i proces krzepnięcia krwi.

Ponadto imbir zawiera potas, żelazo, fosfor i wapń.Dzięki swoim właściwościom zdrowotnym zalecany jest osobom, które zmagają się z kaszlem oraz infekcjami dróg oddechowych. Warzywo bowiem działa łagodząco, przeciwgorączkowo, przeciwzapalnie i przeciwbólowo.Poza tym imbir podnosi ciśnienie i poziom dobrego cholesterolu, a także zmniejsza ryzyko powstawania zakrzepów i zatorów żylnych. Warto nadmienić, że warzywo poprawia pracę serca, koncentrację i korzystnie wpływa na brak energii.Nie można zapomnieć też o tym, że imbir pomaga pozbyć się mdłości, dlatego zalecany jest osobom, które wybudziły się z narkozy bądź są w trakcie chemioterapii.

Zastosowanie imbiru

Zastosowanie imbiru jest dość rozległe i w kuchni wykorzystuje się jego smak oraz zapach od dawna. W zasadzie najczęściej używa się go jako przyprawy zarówno do klasycznych dań, jak i wypieków korzennych. Bardzo często stanowi też składnik gotowych herbat rozgrzewających. Zresztą samemu także można dodać go napoju, podobnie jak cytrynę. Ciekawostką na pewno będzie to, że warzywo jest stosowane podczas produkcji alkoholu np. piwa lub wódki. Imbir zastosowanie znalazł również w kosmetyce. Jest składnikiem kremów, balsamów i maści. Zwłaszcza tych mających działać wyszczuplająco na sylwetkę. Jest to spowodowane tym, że warzywo wykazuje właściwości wspomagające spalanie tłuszczu i pobudzające krążenie. Poza tym kosmetyki z imbirem pomagają wygrać walkę z trądzikiem i uregulować pH skóry. Jeśli ktoś jeszcze nie poznał tego pysznego i zdrowego warzywa, koniecznie musi nadrobić zaległości. Tylko w ten sposób może się przekonać, jakie są właściwości zdrowotne i zastosowanie imbiru i to nie tylko w kuchni. W końcu roślina wykorzystywana jest już od setek lat, a o jej działaniu mówią nawet lekarze i farmaceuci.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *