Pomimo prostoty kuchnia włoska zachwyca mocą aromatów i zapachem ziół. Króluje w niej kilka podstawowych składników, które powszechnie przewijają się w wielu tradycyjnych przepisach. Zalicza się do nich m.in. pomidory i oliwę z oliwek. Mając je w domu, możesz z łatwością przyrządzić sporo włoskich specjałów.
Przez uniwersalność tego duetu – pomidory i oliwę z oliwek zawsze warto mieć w szafce. Stanowią podstawę kuchni śródziemnomorskiej, w tym włoskiej. Oto kilka pomysłów, jakie łatwo zrealizujesz w zaciszu domowym, nawet bez dużego doświadczenia kulinarnego.
Sałatka Caprese
To kwintesencja włoskiej kuchni! Sałatka Caprese powstała w XX w. na wyspie Capri. Składa się z pomidorów, sera mozzarella i bazylii. Dobór składników nie jest przypadkowy, bo ma nawiązywać do włoskiej flagi. Sałatka jest kolorowa, prosta i apetyczna. Zrobisz ją w zaledwie chwilę – ser i pomidory pokrojone w plastrach układaj naprzemiennie, skrop oliwą, oprósz pieprzem i udekoruj bazylią. Sałatka Caprese jest lekka i orzeźwiająca, przez co idealnie sprawdzi się jako śniadanie i przekąska w ciągu dnia.
Bruschetta al Pomodoro
Początki bruschetty al Pomodoro nie są do końca znane prawdopdobnie pochodzi z Toskanii, Kalabrii lub południowych Włoch. Pierwotnie było to danie, które spożywali rolnicy, ale z czasem zyskało popularność i stało się jednym z elementów tradycyjnej włoskiej kuchni. Samo słowo „bruschetta” pochodzi od czasownika „bruscare”, czyli „spalić”, „grillować”, a to dlatego, że podstawą jest chrupkie, podpieczone pieczywo. Grzanki smaruje się czosnkiem i nakłada na nie pokrojone w kostkę i doprawione pomidory. Na końcu bruschettę dekoruje się listkami świeżej bazylii.
Jeśli szukasz składników, z których przygotujesz bruschettę, przejrzyj ofertę sklepów online. Różne odmiany pomidorów znajdziesz na stronie:
https://zakupy.auchan.pl/categories/artykuły-spożywcze/owoce-warzywa-i-zioła/warzywa/pomidory/2186.
Pizza Margherita
Z kuchnią włoską nieodzownie kojarzy się pizza, ale to nie stamtąd wywodzą się jej korzenie. Prawdopodobnie jej historia sięga starożytnej Grecji, choć to właśnie we Włoszech pojawiło się określenie „pizza”. Ponadto Włosi nadali tej potrawie formę, jaką znamy dzisiaj. Klasyka jest Margherita pochodząca z okolic Neapolu. Jej podstawą są proste, ale wyraźne w smaku dodatki – sos pomidorowy, mozzarella i bazylia.
Pasta al Pomodoro
Sadzonki pomidorów dotarły do Włoch w XVI w., ale dopiero w XIX w. niedaleko Neapolu przygotowano pierwszy raz pasta al Pomodoro, czyli makaron z sosem pomidorowym. Dziś to jedno z najbardziej rozpoznawalnych dań włoskich, które serwuje się w wielu krajach świata. Makaron z sosem pomidorowym jest smaczny i szybki w przygotowaniu, dlatego idealnie sprawdza się jako danie obiadowe. W każdym przepisie podstawowymi składnikami sosu są pomidory świeże lub z puszki, oliwa i czosnek, ale oprócz tego dochodzą przyprawy, które mogą się trochę w poszczególnych recepturach różnić.
Składniki do przygotowania pasta al Pomodoro znajdziesz w sklepach, w tym internetowych. Jednym z ważnych składników jest oliwa, którą kupisz tutaj:
https://zakupy.auchan.pl/categories/artykuły-spożywcze/konserwy-przetwory-i-dodatki-kulinarne/oleje-oliwy-i-ocet/oliwa-z-oliwek/4650.
Gnocchi z pomidorami i bazylią
Gnocchi to włoski odpowiednich polskich klusek czy kopytek. Różnica jest taka, że we Włoszech spożywa się je tylko na słono jako pierwsze danie. Historia tej potrawy nie jest do końca znana, ale danie prawdopodobnie było przygotowywane już w starożytnym Rzymie. Składające się z kaszy manny i jajek gnocchi były podstawą jadłospisu rzymskich legionistów podczas podbojów. Dopiero w XVIII w. zaczęto serwować gnocchi w takiej formie, w jakiej podaje się teraz. Obecnie przygotowuje się je z ugotowanych i przeciśniętych przez praskę ziemniaków, jajka i mąki pszennej. Przepisy na gnocchi są zróżnicowane, bo pasują do wielu dodatków. Jedną z lubianych wersji są gnocchi z pomidorami i bazylią, gdzie sos pomidorowy jest podobny do tego, który podaje się z makaronem.
Tekst promocyjny