Jak zorganizować bankiet dla firm?

Jak zorganizować bankiet dla firm?

Słowo bankiet pochodzi od włoskiego słowa banchetto, czyli ławeczki. Uczestnicy spotkania mogą w swobodnej atmosferze spędzić wieczór przy alkoholu i przekąskach. Nie tylko atmosfera wpływa na jakość spotkania, ale także miejsce, w którym jest ono zorganizowane. 

Gdzie zorganizować bankiet?

Bankiet firmowy lepiej zaplanować z kilkumiesięcznym wyprzedzeniem. Wszystko zależy od liczby uczestników. Łatwiej jest znaleźć odpowiednie miejsce, jeżeli impreza zaplanowana jest  maksymalnie na 50 osób. Jeżeli organizator przewiduje, że na bankiecie może pojawić się nawet 100 osób, warto pomyśleć o naprawdę dużej sali bankietowej. 

Miejsce powinno mieć dobrą lokalizację, aby dało się do niego bez problemu dojechać. Ważne, aby cieszyło się też renomą. Pod uwagę warto wziąć m.in.:

  • wnętrze lokalu;
  • czystość;
  • jakość obsługi;
  • menu;
  • dodatkowe atrakcje.

Jeśli przy wyborze miejsca, bierzesz pod uwagę hotel, warto, abyś przyjrzał się ofercie Hanza Pałac. Jest to znakomite miejsce do organizacji imprez okolicznościowych oraz bankietów. Usytuowany u wrót malowniczych Borów Tucholskich, w otoczeniu parka, z dala od miejskiego zgiełku będzie znakomitym miejscem, nie tylko do odpoczynku, ale też do przeżycia znakomitej zabawy. 

Dlaczego firma organizuje bankiet dla pracowników? Powody

Bankiet może być zwieńczeniem kilkudniowego kongresu czy szkolenia dla pracowników. Niekiedy powodem dla zorganizowania imprezy pracowniczej jest pochwalanie się zdobyciem ważnych nagród biznesowych oraz wyróżnienie konkretnych osób. Warto jednak, aby zarząd firmy przemyślał, czy w takiej sytuacji dobrym rozwiązaniem jest zapraszanie na imprezę wszystkich pracowników, czy tylko tych, którzy byli bezpośrednio zaangażowani w pracę nad nagrodzonym projektem. Według znawców etykiety mogłoby to grozić małym faux-pas

Przebieg bankietu

Najlepiej, aby wcześniej powstał scenariusz przyjęcia, który otrzymają wszyscy pracownicy. Jest to o tyle przydatne, że niekiedy trzeba połączyć część oficjalną imprezy z tą mniej formalną. Warto, aby wszyscy zaproszeni goście wiedzieli, jakie atrakcje następują po sobie i nikt nie był zaskoczony. 

Ważne, aby goście byli odpowiednio przywitani. W praktyce może to oznaczać przygotowanie na tę okoliczność minirecepcji, która będzie witać przybyłe osoby i wskazywać im miejsce zabawy lub częstować kieliszkiem szampana. Takie zadanie można powierzyć agencji, zajmującej się wynajmowaniem hostess na imprezy. Część oficjalna bankietu zwykle zawiera przemówienie lub prezentację. Niekiedy trzeba zadbać o profesjonalny sprzęt nagłaśniający, chyba że takim dysponuje ośrodek, w którym odbywa się impreza. Po części oficjalnej następuje poczęstunek. Może on być w formie obiadu lub bufetu. Oprócz części oficjalnej powinna znaleźć się też część artystyczna, choć nie wszystkie firmy decydują się na ten krok. Zwykle jest to występ zaproszonego zespołu lub pokaz tańca. 

Wybór menu 

Menu musi być dopasowane do charakteru wydarzenia. Organizator może zdecydować się np. na finger food, czyli formę koktajlową menu. Są to przekąski, które da się łatwo zjeść na stojąco. W trakcie bankietu firmowego goście najchętniej sięgają po wino lub lokalne piwo. Czasem również niektórzy wyrażają chęć na degustowanie mocniejszych alkoholi, ale warto taką decyzję uzgodnić wcześniej z obsługą lokalu. 

Organizując bankiet, trzeba poświęcić sporo czasu, aby wyeliminować potencjalne porażki. Do zadań, których nie można pominąć, zaliczamy m.in. przygotowanie szczegółowego planu imprezy, wybór sprawdzonej firmy eventowe oraz wybranie wyjątkowego miejsca, np. Hanza Pałac. Na 2-3 godziny przed planowanym rozpoczęciem imprezy warto też sprawdzić, czy działa sprzęt nagłaśniający i przygotować próbę z powitania gości. Jeśli wszystko będzie zapięte na ostatni guzik, zarówno goście, jak i obsługa będą w stu procentach zadowoleni z przebiegu wieczoru!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *