Insulinooporność jest typowym schorzeniem, które dotyka głównie kobiety. Nie tylko daje ona szereg niezwykle przykrych objawów, ale co więcej, przyczynia się również do ogromnych wahań wagi. Z tego też powodu przy insulinooporności niezbędne jest zachowanie odpowiedniej diety. Tak więc co jeść na obiad przy insulinooporności?
Co jeść na obiad przy insulinooporności i czym jest to schorzenie?
Insulinooporność jest niezwykle ciężkim schorzeniem, jednak nie stanowi ono bezpośredniego zagrożenia dla życia chorego. W pierwszej kolejności warto wyjaśnić czym tak w zasadzie jest insulina. Okazuje się, że jest to hormon trzustki, który wydziela się w organizmie każdego człowieka po spożyciu posiłków. Zadaniem tego hormonu jest przede wszystkim obniżenie poziomu glukozy we krwi. Nie da się ukryć, że mechanizm ten również odpowiada za przetransportowanie glukozy do komórek organizmu, gdyż stanowi ona dla nich główne źródło energii. Jak działa zdrowy organizm? Otóż w celu utrzymania odpowiedniego poziomu homeostazy, w momencie kiedy zwiększa się we krwi poziom glukozy, zwiększa się jednocześnie wydzielanie inuliny z komórek trzustki, by tą glukozę we krwi obniżyć. Niemniej jednak, jeśli nadmierne stężenie glukozy we krwi będzie się utrzymywać przez bardzo długi czas może to doprowadzić do tego, że komórki receptorów insulinowych nie będą już na nią wrażliwe, a co za tym idzie nie będą one wstanie wychwycić glukozy, przez co jej wysoki poziom będzie utrzymywał się we krwi. W odpowiedzi na te procesy trzustka zacznie produkować jeszcze więcej insuliny, co przyczyni się z kolei do obumierania komórek trzustki. W efekcie całkowicie uniemożliwiony zostanie metabolizm glukozy. To właśnie ten stan przyczynia się do rozwoju schorzenia nazywanego insulinoopornością. Jest to stan zaburzenia homesotazy glukozy w krwi. Warto w tym momencie pokreślić, że wyróżnia się zwykle aż trzy mechanizmy, przyczyniające się do powstania i rozwoju insulinooporności. Wówczas mówimy o:
- insulinooporności przedreceptorowej- do tego mechanizmu zalicza się przede wszystkim „zespół zmutowanej insuliny”. W jego przebiegu insulina charakteryzuje się genetycznie nieprawidłową budową cząsteczki, która przez cały czas pozostaje obojętna dla receptorów, a one z kolei reagują na samą insulinę w pełni poprawnie.
- insulinooporności receptorowej- jest to z kolei insulinooponrność, która rozwija się głównie w przypadku osób, u których receptory insulinowe charakteryzują się zmienną czynnością, a nawet i odmienną budową. Odpowiedzialna jest za to specyficzna mutacja genowa.
- insulinoopornośći poreceptorowej- ostatni mechanizm powstawania insulinoopornoście jest wynikiem zaburzenia, w przebiegu którego komórki charakteryzują się nieprawidłową budową lub transportery dostarczające glukozę nie działają w sposób prawidłowy.
Co jeść na obiad przy insulinooporności- przykład diety
Wskazuje się na ścisły związek pomiędzy insulinoopornością a dietą. Celem spożywania posiłków o niskim indeksie glikemicznym jest przede wszystkim zmniejszenie hiperinsulinizmu, a także pomoc w redukcji masy ciała, która przy insulinooporności stale wzrasta. Wspomniane już zostało, że zaleca się spożywanie posiłków o niskim indeksie glikemicznym, co zapobiegnie wyrzutom insuliny do krwi. Tak więc na obiad chorzy z insulinoopornością mogą spożywać:
- gruboziarnistą kaszę np. gryczaną lub pęczak w towarzystwie filetu z kurczaka
- pełnoziarniste makarony na bazie mąki orkiszowej, jęczmiennej lub żytniej z owocami morza lub mięsem z indyka
- bagle o ile są one pełnoziarniste wraz z łososiem skropionym oliwą z oliwek
- gruboziarnistą kasze w towarzystwie mięsa z królika
Co więcej dodatkiem do obiadu mogą być warzywa lub owoce również o niskim indeksie glikemicznym jak np. kalafior, maliny lub nawet i truskawki.