nsulinooporność jest chorobą, którą coraz częściej się diagnozuje. Jaka jest przyczyna i jak właściwie zorganizować dietę, jeśli zostanie ona ostatecznie potwierdzona? W tym artykule dowiesz się jakie produkty warto spożywać na kolację z insulinoopornością, ale także produkty, które będziesz mógł wykorzystać do każdego posiłku.
Czym się różni insulina od insulinooporności?
Insulina jest hormonem wytwarzanym w trzustce, w szczególności w komórkach beta wysepek Langerhansa. Jest to bardzo ważny związek anaboliczny, który zaburza metabolizm głównie węglowodanów, ale także białek i tłuszczów. Kiedy następuje zmniejszenie wrażliwości tkanek na insulinę, nazywa się to rozwojem insulinooporności.
Insulinooporność występuje w przypadku, gdy organizm nie reaguje prawidłowo na insulinę. Dzieje się tak, gdy komórki naszego organizmu stają się niewrażliwe na działanie tego hormonu, co z kolei powoduje, że coraz więcej hormonu jest wydzielane do krwiobiegu. Długotrwałe utrzymywanie nietolerancji glukozy i rozwoju cukrzycy typu 2.
Leczenie insulinooporności
W leczeniu insulinooporności ważne jest leczenie niefarmakologiczne. Dbanie o wagę ciała, zmiana diety, regularna aktywność fizyczna oraz rezygnacja z używek (alkohol, tytoń) mają ogromny wpływ na poprawę wrażliwości na insulinę. Ponadto należy wykonać rutynowe badania w celu wykrycia nieprawidłowego metabolizmu węglowodanów we wczesnym stadium. Osoby z insulinoopornością powinny zawsze zgłaszać swój problem lekarzowi, ponieważ leki stosowane w innych schorzeniach mogą pogorszyć ich problemy z wrażliwością na insulinę. Są to głównie sterydy, niektóre produkty farmaceutyczne do leczenia nadciśnienia tętniczego oraz doustna antykoncepcja hormonalna. Lek stosowany w leczeniu insulinooporności to metformina.
Dieta w przypadku insulinooporności
Dieta insulinooporna powinna być dobierana indywidualnie, zwłaszcza gdy zasady zdrowego odżywiania nie przynoszą oczekiwanych rezultatów. Dla większości osób z zapaleniem stawów właściwe byłoby przestrzeganie diety inspirowanej kuchnią śródziemnomorską i diety o niskim indeksie glikemicznym. Wprowadzając kilka ukierunkowanych zmian w tych dietach, możemy osiągnąć naprawdę ciekawe rezultaty.
Dieta osób z niską insulinowrażliwością tkanek powinna charakteryzować się przede wszystkim niskim indeksem glikemicznym. Nie ma więc miejsca na cukier, soki, syropy cukrowe, konwencjonalne słodycze i inne wysoko przetworzone produkty węglowodanowe. W przypadku osób z nadwagą, otyłością lub bardzo wysoką talią stosujemy dietę zredukowaną w celu uzyskania prawidłowej masy ciała i obwodu talii. Ponieważ insulinooporności często towarzyszy wysoki poziom cholesterolu i trójglicerydów, musimy zwracać uwagę na jakość dostarczanych w diecie tłuszczów. Powinny to być głównie tłuszcze jednonienasycone i wielonienasycone, ze szczególnym uwzględnieniem przeciwzapalnych kwasów tłuszczowych omega 3.
Przydatne wskazówki
- 1 Utrzymuj regularne posiłki.
Powinieneś jeść z 3-4 godzinną przerwą między posiłkami. W ten sposób unikniesz nagłych wahań poziomu insuliny i cukru we krwi. Uchroni Cię również przed uczuciem nieprzyjemnego głodu i chęcią przejadania się przy następnym posiłku.
- 2 Unikaj podjadania między posiłkami.
Ważne jest, aby między posiłkami Twój poziom insuliny powrócił do normy. Nawet najmniejsza przekąska pobudzi trzustkę do pracy i zacznie uwalniać więcej insuliny. Między posiłkami możesz pić wodę lub herbatę oczywiście bez cukru.
- 3 Jedz śniadanie – tłuszcz, białko.
Najważniejszym posiłkiem w insulinooporności jest śniadanie. Zamiast dawki energii może powodować zmęczenie i senność. Aby tego uniknąć, musisz zrezygnować z tradycyjnej owsianki lub popularnych kanapek i przerzucić się na jajecznicę.
- 4 Aktywność fizyczna.
Aktywność fizyczna jest ważna i przydatna, ponieważ wpływa pozytywnie na zwiększenie wrażliwości tkanek na insulinę. Rzeczywiście, docelowe komórki insuliny obejmują komórki mięśniowe. Dlatego odpowiednio zaplanuj ćwiczenia, a naturalnie przyspieszysz leczenie tego schorzenia.
Lista produktów, które możesz użyć, szykując kolację (i nie tylko) przy insulinooporności.
- Produkty zbożowe: Chleb żytni razowy, kasza jęczmienna, bułka grahamka, kasza gryczana, płatki owsiane, mąka gryczana, mąka pszenna pełnoziarnista
- Warzywa: papryka czerwona, sałata, marchew, ogórek, cebula, cukinia, rukola, kalafior, seler naciowy
- Produkty mleczne: jajka kurze, serek wiejski, kefir, ser mozzarella, twaróg półtłusty
- Tłuszcze: masło sezamowe, orzechy włoskie, miód pszczeli, masło orzechowe
- Owoce: awokado, banan, jabłko, malina, cytryna