Choroba Gravesa jest przykładem schorzenia autoimmunologicznego, które dotyka aż 22% społeczeństwa w naszym kraju. Nie da się ukryć, że nie należy ona do schorzeń rzadkich, jednak w przypadku podjęcia odpowiedniego leczenia wspieranego przez dietę można kontrolować jej objawy. Tak więc co jeść na śniadanie przy chorobie Gravesa?
Co jeść na śniadanie przy chorobie Gravesa?- czym jest to schorzenie?
Zanim przejdziemy do specyficznych zaleceń donośnie śniadań, jakie powinni spożywać chorzy cierpiący na chorobę Gravesa, warto w pierwszej kolejności zastanowić się, na czym to schorzenie w ogóle polega. Wspomniane już zostało, że choroba Gravesa jest rodzajem schorzenia autoimmunologicznego. Wynika ona przede wszystkim z pewnym zaburzeń, które pojawiają się w obrębie mechanizmu kontroli układu immunologicznego organizmu. W efekcie doprowadza to do powstania przeciwciał, które powoli zwalczają struktury wytworzone przez własny organizm. Jednak w efekcie tego zmienia się również reakcja tarczycy, która zaczyna produkować nadmierną ilość swoich hormonów. Można więc śmiało nazwać chorobę Gravesa nadczynnością tarczycy. Niemniej jednak ważna jest świadomość pacjentów, że w przypadku leczenia wielu schorzeń autoimmunologicznych, ogromną rolę odgrywa również dieta. Nie inaczej jest właśnie w przypadku choroby Gravesa, gdzie to dieta przez wielu specjalistów wskazywana jest jako element, który może załagodzić jej objawy. Śmiało można powiedzieć, że właściwy sposób odżywiania się w przypadku chorych na chorobę Gravesa ma ogromny wpływ na przebieg terapii farmakologicznej. Nie tylko pozwala to lepiej poradzić sobie z chorobą na co dzień, ale również pomoże utrzymać odpowiednią wagę i dokładnie ją kontrolować. Co więcej dieta pomoże również wprowadzić organizm w stan względnej równowagi, więc niezwykle istotne jest również edukowanie pacjentów odnośnie tego co powinni jeść, a czego unikać, by ich organizm z chorobą Gravesa-Basedowa mógł w miarę normalnie funkcjonować.
Co jeść na śniadanie przy chorobie Gravesa?- jaka powinna być dieta?
Osoby zmagające się z choroba Gravesa z pewnością mogą zauważyć, że ich organizm znacznie zwiększył przemianę materii. Z uwagi na to, chorzy mogą mieć ogromny problem z zachowaniem zdrowej masy ciała. Wobec tego dieta przy chorobie Gravesa powinna być możliwie jak najbardziej wysokokaloryczna. Co więcej, warto również zadbać o zwiększoną ilość białka do nawet 2 gramów na każdy kilogram masy ciała. Z drugiej zaś strony, należy ograniczać spożywanie tłuszczy, by nie przekroczyły one 25% zapotrzebowania kalorycznego. W jadłospisie powinno być również miejsce na większą liczbę mniejszych posiłków nawet do 7 dziennie, co pozwoli zachować odpowiedni poziom kaloryczności, a także zadba o dostarczenie do organizmu witamin i składników mineralnych. W momencie uregulowania pracy tarczycy, zaleca się chorym powrót do normalnej diety.
Co jeść na śniadanie przy chorobie Gravesa?- przykład diety
Śniadania w przypadku osób zmagających się z chorobą Gravesa powinny obfitować w źródła białka, które pozwolą dostarczyć energii na cały dzień. Warto więc na śniadanie spożywać jajka, a także wysokobiałkowe jogurty i płatki owsiane. Świetnie sprawdzi się również mleko i kefiry Szynka powinna być chuda najlepiej z mięsa indyczego lub kurzego. Co więcej, jeśli w przebiegu choroby pojawią się biegunki, to warto zadbać o wprowadzenie diety lekkostrawnej, a na śniadanie dodatkowo warto spożyć porcję gotowanych warzyw. Jeśli zależy chorym na spożywaniu pieczywa koniecznie musi być ono pełnoziarniste. Warto dodatkowo wykorzystywać jako przekąski lub dodatki w postaci orzechów włoskich lub awokado, które pokryją zapotrzebowanie na dzienną porcję tłuszczy roślinnych.