Co jeść na kolację przy chorobie gravesa – Przykład diety

Co jeść na kolację przy chorobie gravesa – Przykład diety

Przy konkretnym rodzaju schorzenia jest konieczna konkretna dieta, dzięki której możemy zadbać o swoje zdrowie. Jak zatem powinna wyglądać prawidłowa kolacja przy chorobie Gravesa? Czego należy unikać, a do dodać do jadłospisu?

Czym jest choroba Gravesa?

Jest to rodzaj choroby związanej z zaburzeniami mechanizmów kontroli układu immunologicznego. Przez to dochodzi do powstawania przeciwciał, które zwalczają struktury własnego organizmu. A to powodu zwiększenie wydzielania hormonów tarczycy.

Jaka dieta obowiązuje podczas choroby Gravesa?

Ze względu na sporą przemianę materii dieta powinna być wysokoenergetyczna, z dużą ilością białka (do 1,5-2 g na kg ciała). Jednocześnie należy pamiętać o ograniczeniu tłuszczu. Nie powinien przekraczać 20-25% zapotrzebowania kalorycznego. Ponadto warto zadbać przede wszystkim o tłuszcze roślinne.

Od tego, jak dokładnie będzie wyglądać dieta, zależy przypadek konkretnego pacjenta. Choć zdecydowana większość osób chudnie, to zdarzają się takie, które przybierają na wadze.

Jadłospis powinien zawierać dużo małych posiłków, np. 5-7. Dzięki czemu zawsze będzie zaspokojone zapotrzebowanie kaloryczne oraz organizm będzie otrzymywał odpowiednią dawkę witamin i minerałów.

Na co należy zwrócić uwagę podczas diety?

  • Wartościowe tłuszcze – zdecydowanie warto postawić na roślinne; ilość nie powinna przekraczać 20-25%.
  • Dobre źródło białka – np. chude mięso (wołowe, cielęce, drobiowe), ryby, jajka, produkty mleczne (jogurt, mleko, ser, kefir). Ilość nie powinna przekraczać 1,5-2 g/kg masy ciała.
  • Ograniczenie produktów pełnoziarnistych i błonnika – dieta powinna być lekko strawna, bez dań smażonych i ostro doprawionych, gdyż przy tej chorobie często pojawiają się problemy jelitowe, np. biegunki.
  • Odpowiednia ilość węglowodanów – są źródłem energii. Rodzaj spożywanych węglowodanów powinien zależeć od objawów. Np. przy biegunce stawiamy na węglowodany proste, jak np. biały ryż, jasne makarony, mąki, drobne kasze, gotowane warzywa. W innym wypadku można wybierać węglowodany złożone, dzięki którym dostarczamy odpowiedniej ilości witamin i minerałów do organizmu.
  • Regularne dostarczanie antyoksydantów – wspomagają organizm przy większym spalaniu składników odżywczych.
  • Zwiększyć spożycie witaminy B (szczególnie B1, B3, B6) – ze względu na przyśpieszoną przemianę materii. W diecie powinny się znaleźć takie produkty jak: podroby, mięso, rośliny strączkowe, zboża pełnoziarniste, orzechy, pestki, płatki owsiane, jajka, szpinak, grube kasze, kiełki pszenicy, produkty mleczne.

Przykładowe przepisy na kolację

Kolacja jest ważnym posiłkiem, więc warto zadbać, by była pełnowartościowa i lekkostrawna. W czasie choroby może być także rozmaita i bardzo smaczna.

Przepis na pastę twarogową z awokado

Składniki

  • 1 awokado
  • 4 plastry twarogu
  • 2 łyżki jogurtu
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • Sól, pieprz

Wykonanie

  • Awokado myjemy, kroimy na pół i wydrążamy miąższ.
  • Awokado łączymy z pozostałymi składnikami i miksujemy na gładką pastę.
  • Pastę nakładamy na pieczywo. Opcjonalnie możemy posypać siekaną natką pietruszki.

Przepis na sałatkę ze szpinakiem, kurczakiem i truskawkami

Składniki

  • ¼ – ½ opakowania młodego szpinaku
  • 5-6 truskawek
  • 150 g piersi z kurczaka
  • 5 orzechów włoskich
  • 1 łyżka migdałów
  • 1 łyżki oliwy z oliwek
  • Sól, pieprz

Sos:

  • 4 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka maku
  • 1 łyżeczka miodu

Wykonanie

  • Szpinak i truskawki myjemy i osuszamy.
  • Truskawki kroimy na ćwiartki
  • Pierś z kurczaka posypujemy przyprawami, nacieramy oliwą.
  • Blachę wykładamy papierem do pieczenia, układamy na nim pierś z kurczaka i pieczemy 15-20 min. w 220 st. C, następnie kroimy w plastry.
  • Orzechy i migdały drobno kroimy
  • Sok z cytryny i oliwę dokładnie mieszamy, dodajemy resztę składników na sos, mieszamy.
  • Na talerzu układamy składniki sałatki: szpinak, na niego truskawki, plastry piersi z kurczaka, posypujemy orzechami i migdałami.
  • Skrapiamy sosem.
  • Sałatkę można spożywać jako oddzielne danie albo z dodatkiem grzanek czy gotowanego makaronu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *