Co jeść na śniadanie przy hashimoto – Przykład diety

Co jeść na śniadanie przy hashimoto – Przykład diety

Różne choroby wymagają odpowiednich diet, dzięki którym stan osoby chorej może się poprawiać. Podobnie wygląda to w kwestii choroby Hashimoto. Pacjent powinien wiedzieć, z czego może składać się jego śniadanie, a czego musi unikać.

Artykuł poniżej jest wynikiem inspirującej współpracy z praktycznyekspert.pl

Czym jest choroba Hashimoto?

Jest to przewlekłe limfocytarne zapalenie tarczycy. W krajach, w których jest wystarczające spożycie jodu, jest ona najczęstszą przyczyną niedoczynności tarczycy, a także najczęściej występuje jako zaburzenie na podłożu autoimmunologicznym. Problemy z tarczycą występują u blisko 22% populacji, a u kobiet częściej niż u mężczyzn.

Jeśli zmodyfikujemy niektóre elementy swojego życia, możemy wspomóc leczenie, np.:

  • Poprawa sposobu odżywiania się
  • Regularny sen i odpoczynek
  • Radzenie sobie ze stresem
  • Większa aktywność fizyczna.

Prawidłowa dieta śniadaniowa przy Hashimoto

Pozytywnie na działanie tarczycy wpływają:

  • DHA i EPA
  • Selen
  • Cynk
  • Jon
  • Żelazo
  • Witamina D
  • Antyoksydanty

A zatem do swojej diety warto wprowadzić takie składniki jak:

  • Pestki słonecznika i dyni
  • Tłuste ryby, np. makrela, łosoś, pstrąg łososiowy
  • Migdały
  • Orzechy laskowe
  • Orzechy brazylijskie
  • Orzechy włoskie
  • Siemię lniane
  • Jogurt naturalny
  • Oliwa z oliwek lub olej rzepakowy tłoczony na zimno
  • Pełnoziarniste produkty zbożowe np. pieczywo żytnie, kasza gryczana, makarony pełnoziarniste
  • Jaja
  • Różnokolorowe owoce i warzywa
  • Gorzkie kakao
  • Nasiona roślin strączkowych
  • Niskotłuszczowe, fermentowane naturalne produkty mleczne, np. kefir, jogurt
  • Chude gatunki mięsa (opcjonalnie)
  • Cynamon
  • Świeże i suszone zioła.

Czego unikać w diecie Hashimoto?

Przede wszystkim powinniśmy zadbać o znaczne zmniejszenie goitrogenów (substancje wolotwórcze). Są to takie produkty jak:

  • Truskawka
  • Brzoskwinia
  • Orzechy ziemnie
  • Gruszka
  • Proso
  • Batat
  • Gorczyca
  • Soja
  • Rzodkiew
  • Szpinak
  • Brukselka
  • Jarmuż
  • Brukiew
  • Rzepa
  • Brokuł
  • Kalarepa
  • Kapusta
  • Kalafior

Spożywanie powyższych produktów prowadzi do mniejszego wykorzystani jodu przez organizm. Może to zatem źle wpłynąć na działanie tarczycy, jeśli będzie zbyt często zjadać te produkty w surowej formie.

Po obróbce termicznej dochodzi do dezaktywacji substancji wolotwórczych. W takiej sytuacji można z nich korzystać nawet kilka razy w tygodniu.

Dodatkowo należy dbać o regularne spożywanie jodu i selenu. Zgodnie z zaleceniami lekarza.

Powinno się też unikać żywności, która jest w dużym stopniu przetworzona. Znajdziemy w niej dużo kalorii, rafinowanych węglowodanów, soli, nasyconych kwasów tłuszczowych.

Przykładowe śniadania

  • Owsianka z jabłkiem i cynamonem
    • Składniki
      • 4 łyżki płatków owsianych
      • 1 jabłko
      • ¾ szklanki mleka owsianego
      • ½ łyżeczki miodu
      • Orzechy włoskie
      • 1 łyżeczka rodzynek
      • Szczypta cynamonu
    • Wykonanie
      • W garnku gotujemy mleko
      • Dodajemy płatki i cynamon. Gotujemy 5 minut.
      • Przekładamy do miseczki.
      • Dodajemy starte jabłko, miód, rodzynki i siekane orzechy
    • Omlet z pomidorkami i bazylią
      • Składniki
        • 2 jajka
        • 8 pomidorków koktajlowych
        • 1 łyżka wody
        • Kilka listków świeżej bazylii
        • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
        • Sól i pieprz
      • Wykonanie
        • Jajka ubijamy z wodą i przyprawami
        • Pomidorki kroimy na ćwiartki
        • Rozgrzewamy oliwę na patelni
        • Dodajemy jajka i smażymy na bardzo wolnym ogniu
        • Po 2 minutach dodajemy pomidory i bazylię. Przykrywamy i smażymy do ścięcia jajek
        • Składamy na pół i przekładamy na talerz
      • Kanapka z pastą awokado i jajkiem
        • Składniki
          • 1 kromka chleba pełnoziarnistego
          • ¼ awokado
          • 1 jajko
          • ½ łyżeczki soku z cytryny
          • ¼ czerwonej papryki
          • 1 łyżeczka sezamu
          • 1 łyżka siekanego szczypiorku
          • Sól, pieprz
        • Wykonanie
          • Jajko gotujemy na twardo
          • Studzimy, kroimy w plastry
          • Awokado wydrążamy, rozgniatamy z sokiem z cytryny.
          • Dodajemy cytrynę, szczypiorek, przyprawy.
          • Chleb smarujemy pastą, przykrywamy jajkiem, posypujemy sezamem.
          • Jemy z dodatkiem papryki.

Podsumowanie

Odpowiednio zbilansowana dieta i zdrowy styl życia mogą wspomagać pacjenta podczas leczenia choroby Hashimoto. Konieczne jest jednak zwrócenie uwagi na odpowiednie składniki w diecie oraz unikanie tych, które mogą zaszkodzić.

Przygotowanie śniadanie w diecie Hashimoto jest proste i przyjemne.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *