Co jeść na obiad przy chorobie Basedowa – Przykład diety

Co jeść na obiad przy chorobie Basedowa – Przykład diety

Odżywianie się w schorzeniu autoimmunologicznym jest głównym czynnikiem  łagodzącym nieprzyjemne objawy oraz pozwalającym na zachowanie prawidłowej wagi. Choroba ta powoduje przyśpieszoną przemianę materii dlatego najlepiej sprawdza się dieta wysokoenergetyczna. Komponując posiłki, trzeba zwrócić dużą uwagę na odpowiedni dobór makroskładników czyli prawidłową podaż białka , tłuszczu oraz węglowodanów . 

Zalecane dziennie zapotrzebowanie

  • ilość białka – najlepiej  1,2 – 2 g na jeden kilogram masy ciała
  • tłuszcze nie powinny przekraczać 20 – 25% zapotrzebowania kalorycznego
  • węglowodany powinny stanowić największą wartość w diecie

Przykłady 5 potraw na obiad przy chorobie Basedowa

Potrawka z kurczaka

danie gotowe w 40 min

Makro  : węglowodany 60g, białko 39g, tłuszcz 23g

  •  Składniki –  mięso – kurczak 150g, kasza jęczmienna 50g, olej rzepakowy 10g, marchewka 50g, korzeń pietruszki 20, seler 50g, sól i pieprz

                                              sos –  woda 100ml, 1/2 kostki rosołowej, jogurt naturalny 100g, 1 łyżka soku z cytryny, 1 łyżka musztardy, 50ml nutrudring, 1łyżeczka kurkumy

  •  Przygotowanie – w wodzie rozpuść kostkę bulionu a następnie dodaj jogurt naturalny , sok z cytryny i musztardę, następnie dolej nutridrinka , dopraw kurkumą i  dokładnie wymieszaj na gładką masę.
  • Kurczaka pokrój w kostkę i usmaż na patelni z dodatkiem oleju, dolej wody i duś przez 10 min. W tym czasie dokładnie umyj i obierz warzywa a następnie zetrzyj na tarce na grubych oczkach. Dodaj warzywa do mięsa i duś tak długo aż zmiękną.
  • Ugotuj kaszę a następnie podaj z mięsem i sosem musztardowym na ciepło.

Wytrawny omlet

danie gotowe w 15 min

Makro –  węglowodany 18g, białko 24g, tłuszcz 39g

  • Składniki –  4 jajka, masło 5g, mleko 30ml, papryka 150g, szczypiorek 50g, pomidorki koktajlowe 100g, serek kanapkowy 100g , sól i pieprz
  • Przygotowanie – pokrój paprykę w drobną kostkę a następnie usmaż na patelni z rozpuszczonym masłem
  •  do miski wbij jajka dodaj mleko, sól i pieprz oraz posiekany szczypiorek dokładnie wymieszaj ,wlej na patelnie i przykryj pokrywką
  • smaż po kilka minut z każdej strony a następnie przełóż na talerz , posmaruj serkiem , dodaj pokrojonego pomidora i złóż omleta na pół

Krupnik jaglany

danie gotowe w 1h

Makro – węglowodany 39g , białko 22g, tłuszcz 11g

  • Składniki –  woda 500ml, podudzie z kurczaka 100g, ziele angielski 3sztk. , liść laurowy 2sztk. , świeży rozmaryn 1 gałązka, korzeń pietruszki 30g, korzeń selera 30g, marchewka 50g, ząbek czosnku 5g, kasza jaglana 40g, ziemniaki 150g, mleko 200ml, natka pietruszki , sól i pieprz 
  • Przygotowanie –  w wodzie z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego ugotuj podudzie – 30min
  • następnie dodaj rozmaryn , pokrojone warzywa, ziemniaki i kaszę , dopraw czosnkiem i gotuj przez następne 20min
  • po tym czasie zdjąć z kuchenki, wyjąć ziele angielskie i liście laurowe , gałązkę rozmarynu oraz dokładnie oddzielić mięso z kurczaka od chrząstek i kości 
  • do ugotowanej gęstej zupy z mięsem dolać mleka i doprawić pieprzem i solą – podawać od razu 

Ryba w sosie koperkowym

danie gotowe w 30min

Makro – węglowodany 33, białko 57g, tłuszcz 35g

  • Składniki –  łosoś filet 150g, bulion warzywny 200ml, mąka orkiszowa jasna 20g, masło 10g, świeży koper 30g, śmietanka 30% 20g, buraki 150g, sól i pieprz oraz sos sojowy
  • Przygotowanie – łososia ugotować w bulionie a następnie wyjąć, z pozostałego bulionu zrobić sos
  • w garnuszku rozpuścić masło i dodać mąkę i zrobić zasmażkę , dodać 50 ml bulionu i dokładnie wymieszać a następnie dodać koper , śmietankę , sól pieprz i gotować aż zgęstnieje
  • w międzyczasie nastawić piekarnik na 180 stopni oraz obrać buraki i pokroić w grube plastry polać sosem sojowym i piec przez 20min
  • podawać rybę z sosem i pysznymi chrupiącymi burakami

Bezglutenowa tarta

danie gotowe w 1h 20min

Makro na 1 porcję – węglowodany 60g, białko 31g, tłuszcz 58g

  • Składniki – mąka gryczana 300g, masło 150g, jogurt naturalny 150g, świeży szpinak 100g, brokuły 200g, czosnek 2 ząbki, oliwa z oliwek 40g, ser feta 200g, 3 jajka, sól i pieprz 
  • Przygotowanie –  na blat wysyp mąkę, dodaj masło, jogurt naturalny oraz szczyptę soli, dokładnie wszystko zagnieść a uformowaną kulkę odłożyć na 30min do lodówki
  • w między czasie usmaż zgnieciony czosnek i umyty szpinak oraz ugotuj brokuły które następnie dodaj do garnka z szpinakiem po czym dodaj jajka oraz pokruszoną fetę 
  • formę do tarty nasmaruj masłem po czym wyłóż ciastem i wylej pozostałe składniki, piecz przez 40min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *