Anemia jest chorobą związaną z krwią i najczęściej dotyczy niewystarczającej ilości krwinek czerwonych. Zbilansowana i zdrowa dieta pozwala poprawić skład krwi, tym samym zwiększając w niej ilość erytrocytów. Które produkty szczególnie warto spożywać? Co jeść przy anemii na śniadanie, by dodawało energii na cały dzień?
Niniejszy artykuł jest wynikiem naszej kooperacji z aniaimarcin-gotuja.pl
Czym jest anemia?
Niedokrwistość, inaczej zwana anemią, to choroba związana z zaburzeniami składu krwi. Najczęściej schorzenie to dotyczy niewystarczającej ilości erytrocytów oraz żelaza dostarczanego wraz z pożywieniem. W efekcie osoba borykająca się z niedokrwistością jest senna, zmęczona i osłabiona. Anemia może przyjmować łagodną formę, natomiast w skrajnych przypadkach może nawet zagrażać życiu. Częściej na anemię chorują kobiety, a pierwszymi widocznymi objawami są rozdwajające się paznokcie, nadmierne wypadanie włosów i zajady pojawiające się w kącikach ust.
Produkty polecane przy anemii
Codzienny jadłospis, który bazuje na produktach spożywczych polecanych przy anemii, może znacznie poprawić skład krwi. Polecane są szczególnie produkty obfitujące w żelazo, których regularne spożycie podwyższa jego poziom we krwi. Najlepszą przyswajalnością odznacza się żelazo hemowe, czyli to, które znajdziemy w produktach pochodzenia zwierzęcego. Z tego powodu, bardzo często na anemię chorują osoby na diecie wegańskiej oraz wegetariańskiej.
Oto produkty, które powinny znaleźć się w diecie anemika:
- Czerwone mięso,
- Drób,
- Wątróbka,
- Natka pietruszki,
- Mandarynki,
- Pomidory,
- Chrzan,
- Papryka,
- Kakao,
- Strączki,
- Produkty pełnoziarniste, takie jak makaron czy pieczywo,
- Orzechy,
- Owoce jagodowe, czyli maliny i porzeczki.
- Buraki,
- Szpinak,
- Koper,
- Zielony groszek,
- Awokado,
- Owoce morza.
Produkty niezalecane w anemii
Istnieje kilka produktów spożywczych, które nie są polecane dla anemików. Związane jest to głównie ze słabszym przyswajaniem żelaza. Wśród produktów niepolecanych należy wymienić przede wszystkim kawę i czarną herbatę. Również zbyt duża ilość dostarczanego wraz z pożywieniem błonnika nie wpływa korzystnie na krew. Należy pilnować, by w ciągu dnia nie dostarczać go więcej niż 30 g. Wapń także wpływa na niekorzyść osób z anemią, więc chcąc poprawić wyniki krwi, warto ograniczyć spożycie nabiału. Co warto zaznaczyć, witamina C skutecznie poprawia wchłanianie żelaza, więc na nią warto zwrócić szczególną uwagę, układając swój jadłospis.
Co jeść przy anemii na śniadanie – szybkie pomysły na śniadanie
Przygotowaliśmy kilka pomysłów na smaczne i sycące śniadania, szczególnie polecane w diecie osoby z niedokrwistością. Oto one:
- Płatki owsiane na mleku roślinnym z owocami sezonowymi i orzechami. Płatki należy ugotować na roślinnym mleku, na przykład kokosowym i podać z truskawkami i malinami oraz ulubionymi orzechami.
- Pasta z awokado guacamole na chlebie razowym. By przygotować pastę, należy dokładnie rozgnieść awokado, dodać sok z cytryny, czosnek oraz świeże listki kolendry. Taką pastę należy podawać na chlebie żytnim na zakwasie i z dodatkiem świeżych warzyw, na przykład pomidora czy słupków papryki.
- Kanapki na chlebie żytnim razowym z wędzonym łososiem i szpinakiem. Kromki można najpierw posmarować masłem lub inną warzywną pastą, ułożyć świeże liście szpinaku, a na samym wierzchu plastry wędzonego łososia.
- Musli z kakao, rodzynkami i suszonymi morelami. Musli można zrobić samemu lub kupić gotowe. Warto jednak wybierać takie, które posiada krótki i prosty skład, bez dodatku cukru i utwardzonego tłuszczu. Na śniadanie możemy je podać z naturalnym jogurtem kokosowym, dodać kakao oraz suszone morele i rodzynki.
- Świeże warzywa podawane z hummusem. Paprykę, marchewkę i świeżego ogórka należy pokroić w słupki i podawać z hummusem.
- Zdrowy shake bazujący na natce pietruszki, szpinaku, soku z cytryny i jabłkach. Wszystkie składniki należy dokładnie zmiksować, aż do powstania odżywczego koktajlu. Dodatkowo taka mieszanka to bomba witaminowa, szczególnie bogata w witaminę C.
- Sałatka z kurczakiem, granatem i słonecznikiem. Na talerzu należy ułożyć umyte liście szpinaku, usmażonego kurczaka pokrojonego w kostkę, ziarenka granatu i prażony słonecznik. Najlepiej pasującym dressingiem jest ten bazujący na oleju sezamowym, musztardzie oraz kilku kroplach miodu.
Artykuł wyjaśnia, co jeść przy anemii na śniadanie. Przedstawia, jakie produkty są zalecane, a jakich należy unikać w diecie anemika.